Voka Kempen organiseerde vrijdagnamiddag in het Huis van de Ondernemer Geel een ontmoeting met de Kempense lijsttrekkers voor de lokale verkiezingen van 14 oktober.


Tijdens dit ‘verkiezingsevent’ stelde de werkgeversorganisatie haar Verkiezingsmemorandum 2012 voor en kregen de politici ook de kans om rechtstreeks met aanwezige ondernemers in debat te gaan.

‘We vinden het heel jammer en zeker een gemiste kans, dat het grootste deel van de Kempense lijsttrekkers hier niet aanwezig was’, zegt Jan Hendrickx, algemeen directeur van Voka Kempen.

‘Gemeenten en provincies oefenen een grote invloed uit op het ondernemingsklimaat. Dit event links laten liggen is eigenlijk niet meer of minder dan een duidelijke ‘foert’ richting ondernemers.’

De voorbije maanden heeft Voka Kempen er alles aan gedaan om de politice tijdig en uitgebreid te informeren. ‘We hebben contact genomen met al de Kempense partijen en de contactgevens gevraagd van hun lijststrekkers’, legt Hendrickx uit.

‘Als we dan om te beginnen al moeten vaststellen dat er partijen zijn die er gewoon niet in slagen om ons de gevraagde informatie te bezorgen, dan roept dat al vragen op. De lijsttrekkers van wie we wel de info kregen, ontvingen van ons het memorandum voor hun regio en toelichting over de bedoeling van de namiddag. Vandaag hebben onze ondernemers heel duidelijk een hand uitgestoken met de bedoeling na 14 oktober samen de juiste accenten te leggen.

We willen heel nadrukkelijk de politici danken die tijd gemaakt hebben om het gesprek aan te gaan en we zijn er van overtuigd dat er vandaag wederzijds begrip gecreëerd is. Aan de andere kant vinden we het bijzonder jammer dat te veel Kempense lijststrekkers, voor sommige gemeenten daagde er geen enkele lijsttrekker op, deze kans aan hun neus lieten voorbij gaan. We hopen dat ze op z’n minst de moeite doen om ons memorandum te lezen en rekening zullen houden met de verzuchtingen en constructieve voorstellen van onze ondernemers.’

Prioritaire punten voor ondernemers
Voka Kempen werkte samen met de lokale ondernemers hard aan het memorandum. ‘Als werkgeversorganisatie willen we niet gewoon aan de zijlijn staan roepen’, besluit Hendrickx.

‘Samen met onze ondernemingen hebben we daarom in de loop van 2011 en het voorjaar 2012 binnen de Lokale Netwerken van Ondernemingen (LON’s) van Voka – Kamer van Koophandel Kempen het verkiezingsmemorandum 2012 opgesteld. Daarin hebben we onze aanbevelingen gebundeld, onder meer over de manier waarop de dienstverlening aan onze ondernemingen georganiseerd wordt, over de op te stellen beleidsagenda én over de bijdrage die de gemeente kan leveren aan het imago en het gevoel van zelfwaarde in de Kempen.

Voor ons zijn deze punten prioritair omdat ze het dagdagelijkse reilen en zeilen van onze bedrijven en hun medewerkers, de Kempenaren, sterk beïnvloeden. We richten ons in dit memorandum expliciet tot de lokale besturen en de oppositie voerende politici met de bedoeling de dialoog te starten.’

Foto archief N.